MÜZİK ALBÜMÜ NASIL YAPILIR ?

Evet, hakikaten, bir albümün nasıl yapıldığını, hangi işler güçler çalıştığını, ne kadar maliyetler olduğunu hiç düşündünüz mü?
Anlatayım mı? Ok, anlatıyorum. Sırayla. Safça.
Önce, her zamanki gibi çılgın birisi 'ben şarkıcı olmak istiyorum' der, ve arayışın içine girer. İlk aradığı şey tabi ki ona albüm yapacak ve onu meşhur edecek bir ŞİRKETtir.
Şirket sesini dinler, fiziğine, huyuna posuna bakar ve 'hmm iyi çocuktur (kızdır, hatundur, adamdır, heriftir, kuzudur, koçtur, amcadır, abladır)’ der, ve ona albüm yapma kararını alır.
Sonra da: ‘Dur bir dakka, şarkıların var mı?’ diye sorar. Duayen adayı şaşırır, ‘Yok valla’ der, ve ŞİRKET şarkı aramaya başlar. İşte bu noktada ilk maliyet ortaya çıkar. Piyasada satılık şarkı var, hatta çok, yalnız aramaya başladığın zaman hiçbir şey bulamazsın. Sana aylardır yalvaran besteci ve söz yazarları birden susar ve yok olurlar...
Her neyse, şarkılar bir şekilde bulunur ve ilk pazarlıklar yapılır. Şarkıların piyasadaki fiyatları 300-500 ABD dolarından 40.000 - 80.000’e kadar gider. Tabi ki bu eskiden böyleydi, şimdi artık durumlar çok değişti ve fiyatlar iyice düştü; artık albüm satışından 80.000 TL kazanılırsa, prodüktör ve ŞİRKET haftalarca çılgınca dans eder. Fakat uzun zamandır dans haberleri gelmiyor nedense.
Tabi ki şarkıcı adayının kendi şarkıları varsa eğer, o zaman hem şirket, hem de kendisi yırtmış sayılır, ve şarkı maliyetinden (10.000 - 20.000 TL) kurtulunur.
Geldik 2. aşamaya: ARANJMAN!!! Kimisi düzenleme der, kimisi aranje, kimisi müzik

yönetimi.
Aranjman yapan insana ARANJÖR derler. Mantıklı. Çok önemli birisi. O, şarkıları çıplak halde (şarkıların halinden bahsediyorum) dinler ve '' burada bas bunu çalsın, davul böyle gitsin, gitarlar susup patlasınlar, saksofon çıldırsın'' der, hatta bilgisayara çalıp kaydeder, hatta bazı şeylerini kendisi çalar (müzisyen ya), hatta sonra kayıtlara gelecek müzisyenlere NOTA yazar! Abarttım mı?..... Yooo....! en azından böyle olmalı. Aranjörün işi güzel aranjmanı düşünüp bilgisayara maket kaydetmek, ve canlı kayıtlara gelecek müzisyenlere nota yazmak. Bu da bir maliyet. Türkiye'de bir şarkı aranjmanı 500 TL den başlayıp 5.000TL'ye kadar gidebiliyor. İşte buyurun, ikinci maliyet kalemi:
Tüm albümün ARANJMAN masrafı 5.000 - 30.000 TL arasında olacaktır. Devam edelim.
Çok güzel aranjmanlar çıkmış, çok da güzel, uyumlu bir aranjörle çalışmışsınız ve kayıt zamanı gelmiş! Aranjörün ürettiği partisyonlar artık notaya dökülmüş, ve gelen müzisyenler (bas gitar, gitar, davul, keman, v.s) gelip sıra